Lune hveder med solidt lag af tandsmør

AF PER BANGERT

INDKØB – 10 PERSONER

  • 1 L Vand
  • 100 g Gær
  • 85 g Lys Rørsukker
  • 30 g Havsalt
  • 8 g Kardemomme
  • 1 stk Æg
  • 2,3 kg Hvedemel
  • 200 g Smør

METODIK

  1. Vand, gær, rørsukker, salt, kardemomme og æg røres godt sammen.
  2. Tilsæt hvedemel og til sidst smør.
  3. Dejen køres færdig i 10-15 minutter.
  4. Dejen rulles ud til små boller der placeres tæt på en bageplade.
  5. bages ved 200 grader i 30-40 minutter.
  6. Lad de skønne hveder køle lidt af inden de serveres med et godt lag smør.

 

ATTENTION!!! Baggrunden for de varme hveder skyldes, at end ikke bagerne måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom de helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeknopper dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften – medens de endnu var lune og sprøde. Store Bededag blev lovfæstet under Christian V i 1686 og fik navnet ”ekstraordinær, almindelig bededag”. Store Bededag var dengang blot en af mange bededage spredt ud over året. På bededagene skulle folk holde fri, gå i kirke og faste. Dagens idémand var Hans Bager, der var biskop i Roskilde fra 1675-1693.