Ølandshvedebrød

af Nicolai Halken Skytte

INDKØB – 8 PERSONER

4,5 dl Koldt vand • 25 gr Surdej • 2 gr Gær (som en lille ærte) • 400 gr sigtet Ølandshvedemel (fin) • 200 gr Ølandshvedemel (grov) • 15 gr Havsalt • ½ dl Koldpresset rapsolie.

 METODIK

DAGEN FØR
Rør vand (hold 1 dl tilbage), surdej og gær sammen i en skål. Tilsæt begge slags ølandshvedemel og havsalt. Dejen piske 3 minutter på en røremaskine (lav hastighed). Derefter piskes dejen 15 minutter (fuld hastighed). Det sidste vand tilsættes lidt efter lidt. Lav en glutenprøve for at se om dejen eventuelt skal piskes mere (se glutenprøve nedenfor). Hæld den færdige dej i en beholder, smurt med koldpresset rapsolie. Dæk den til med husholdningsfilm og sæt den på køl i 24 timer.

PÅ DAGEN
Ovnen opvarmes til 220°. Sigt et tyndt lag mel ud på bordet. Vend dejen ud. Undgå at trykke og trække i dejen. Hak forsigtigt brødene ud med en spartel og placer dem med fint mellemrum på en bageplade. Lad brødene efterhæve 1 time. Bag brødene 20-25 minutter og lad dem efterfølgende køle ned på en rist.

TIPS
Pisket dej?: Denne dej skal nærmere piskes end æltes. Dejen skal have lov at blive kørt helt elastisk og det er nok det vigtigste punkt i denne kvalitetssikrede opskrift. Hvis ikke dejen får lov at blive kørt elastisk i min. 15 minutter, så vil brødene blive helt flade.

Glutenprøve: Hvis du er i tvivl om hvornår din dej er færdigpisket, kan du teste den med en glutenprøve. Tag et stykke dej og stræk det ud til det bliver gennemsigtigt. Du skal kunne læse en avis bag dejen uden den går i stykker. Går dejen i stykker er det tegn på den ikke er færdigpisket og skal derfor køres lidt længere på maskinen inden den er optimal og klar til hævning. Ud over denne fine teknik, så kan du HØRE hvornår dejen er færdig. Ifølge Nicolai, manden bag dette skønne brød, så skal dejen sige som en polsk pornofilm når dejen klasker mod røremaskinens skål.

Fornuftig røremaskine: Hvis du flere gange om ugen har tænkt dig at bage dette fantastiske brød, så du ’’desværre’’ også nød til at anskaffe dig noget ordentligt udstyr. Vores kære NICOLAI HALKEN SKYTTE har smadret flere køkkenmaskiner når han har skulle undervise i diverse køkkener – herunder den meget populære Kitchen Aid. Vi forslår du bruger en røremaskine fra kenwood der er til at betale eller måske investere i en bjørn (teddy) fra den lidt tungere prisklasse. Begge maskiner er lavet til at kunne modstå daglige ’’tæsk’’.


ATTENTION!!! Velsmagende, saftigt, unik sprødhed og med en ekstrem blød krumme. Hemmeligheden bag dette fantastiske brød er den LANGE æltning og resultatet er et nærmest enestående brød. ØLANDSHVEDE er uden tvivl blevet vores fortrukne mel her på kys & kameler. En forholdsvis ny kornsort. Den er beslægtet med spelt og vårhvede og smager skønt af korn i modsætning til andre hvedesorter. Den er også rig på protein og indeholder mere glutten end de andre hvedesorter.

PRINT